Fotografering framför Wasabryggeriet

Ölutkörare i Borlänge

Det är midsommarafton. Året är 1930 och vi befinner oss i Borlänge där utkörarna på Wasabryggeriet ställt upp sig för fotografering vid sina bryggeribilar. Hästekipagens tid är förbi, men ännu skymtas två hästdragna vagnar längst upp till vänster. I den stora, putsade tegelbyggnaden i mitten låg själva bryggeriet. Det hade uppförts år 1896. Övriga byggnader var ganska nyuppförda när bilden togs. I den vita byggnaden, med gaveln mot innergården, låg tappningen samt bryggeriets jäs- och lagerkällare. Uppfört mellan 1925 och 1928. Även byggnaderna som anas till vänster uppfördes under dessa år. De innehöll bland annat kontor, garage och bostäder samt en försäljningslokal. En byggnad som däremot inte syns uppe till höger är mälteriet, där spannmålen blev till malt.  

Wasabryggeriet grundades 1896 som Borlänge Bayerska Bryggeri. Det var i en tid då bryggerinäringen haft medvind en längre tid. Bara under 1890-talet grundades omkring 30 nya bryggerier i landet och framtidsoptimismen var stor. 1899 köptes verksamheten av Bryggeriaktiebolaget Dalpilen och under en kortare tid bryggde man under detta namn. Antalet anställda uppgick då till ett drygt tiotal. Från 1904 drevs det under namnet Borlänge Bryggeri och ägdes av Bankaktiebolaget Stockholm Öfre Norrland innan det åter såldes och fick namnet Wasabryggeriet 1911.

Från 1911 till 1951 drevs Wasabryggeriet som ett dotterbolag till AB Sveabryggeriet i Filipstad och det genomfördes ett flertal moderniseringar och utbyggnader. Det bryggdes såväl läsk, svagdricka och öl och bryggeriet förefaller varit väldigt populärt i regionen. Bryggeriets mest berömda bryggmästare var ingen annan än Louis Herbert Spendrup, som 1923 kom att köpa Grängesbergs bryggeri och lägga grunden för dagens Spendrups.

1951 var det åter dags för ägarbyte då AB Pripp & Lyckholm AB köpte AB Sveabryggerier och därmed även Wasabryggeriet. Bryggeriet var då i praktiken dödsdömt. Enligt arbetare på bryggeriet lät dåvarande vd medvetet köra ner verksamheten i botten och 1953 upphörde produktionen. Därefter byggdes lokalerna om och fungerade som upplag åt Ångbryggeriet Falun under några år. Redan tidigare hade dessa båda bryggerier haft viss samverkan. Det berättas, att under de sista åren, kom bryggmästare Vendel från Ångbryggeriet i Falun regelbundet till Borlänge för att kontrollera rätt vörthalt. Fastigheten fortsatte enligt uppgift att användas som depå fram till 1974.

År 2000 beslutade kommunen att köpa fastigheten och delar av det gamla bryggeriet är idag bevarad och fungerar som kulturhus.

Text: H Johan Lundin
Foto: Okänd
Fotokälla: Tekniska museets arkiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: