En kölna på Österlen

Förr fanns det ett otaligt antal kölnor runt om i landets byar

Vi befinner oss i den lilla medeltida byn Gårdlösa, mellan Smedstorp och Gärsnäs, vid Linderödsåsens sydsluttningar. Framför oss ser vi byns gamla kölna, tecknad av Frans Lindberg, bygdens egen konstnär som gjort sig vida berömd för sina minutiöst detaljerade bygdeskildringar.

En kölna användes huvudsakligen för torkning av malt, dvs korn som fått gro och som skall torkas inför öltillverkningen. Den här processen för spannmålsberedning kallas mältning och är helt avgörande för att få ett gott öl i slutändan. Att mälta var en ganska komplicerad process och gjordes ofta bara en gång om året, i regel på hösten efter spannmålsskörden.

Kölnan i Gårdlösa ägdes, åtminstone under en längre tid, gemensamt av tre åbor. Ofta fungerade de annars som en samfällighet, inte sällan för hela byalaget. Vidare var det brukligt att den eldfarliga kölnan var placerad i utkanten, eller en bit utanför själva byn. Vilket även var fallet i Gårdlösa.

Även om landets kölnor är starkt förknippade med öltillverkning, så kunde de också användas till andra ändamål. Ett sådant var linberedning, men också som torkanordning för kött och fläsk.

Text: H. Johan Lundin
Illustration: Frans Lindberg
Fotokälla: Nordiska museet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: